Roverul Perseverance al NASA a reușit să ajungă cu bine pe suprafața lui Marte, trecând cu succes de cele „șapte minute de groază” de după intrarea în atmosferă. Misiunea a costat 2,7 miliarde de dolari, iar roverul este cel mai sofisticat de până acum și conține o mulțime de experimente științifice. Dacă totul va merge bine, pe Marte va fi testat un elicopter special, dar și un instrument care va încerca să producă oxigen, extrăgând cu o pompă dioxid de carbon. Țelul suprem este să fie prelevate și probe de sol care să fie aduse pe Terra în 10 ani.

NASA spune că în următoarele zile vor fi testate instrumentele științifice, pentru a se vedea dacă roverul este „sănătos” și dacă vor putea fi efectuate toate experimentele din misiune, scrie space.com.

Mai jos vedeți și primele fotografii pe care le-a făcut deja roverul pe suprafața planetei Marte.

Prima fotografie

A doua fotografie

Este de așteptat ca roverul să funcționeze cel puțin doi ani, timp în care se va deplasa peste 15 km. Roverul Perseverance cântărește 1 025 kg pe Terra și 395 kg pe Marte, datorită gravitației care este 39 % din cea terestră. Are trei metri lungime și 2,7 metri lățime și dispune de un braț robotic de 2,1 metri lungime. Are montate 19 camere video și două microfoane.

Vedeți și aterizarea propriu-zisă al acestuia.

Sursa