Liderul Partidului Socialiștilor R. Moldova (PSRM), Igor Dodon declară că decizia Curții Constituțională (CC), cu privire la respingerea cererii de suspendare a decretului privind desemnarea repetată a unui candidat la funcția de prim-ministru, este un precedent foarte periculos.

Dodon menționează că decizia de astăzi a Curții Constituționale stabilește că Parlamentul nu se poate întruni în ședință pentru a discuta votul de încredere pentru Guvern.

„Punctul cinci a deciziei de astăzi a Curții Constituționale explică în mod clar că Parlamentul nu se poate întruni și discuta problema votului de încredere pentru Guvern până când nu va fi luată decizia finală a Curții Constituționale. De fapt, Decretul privind renumirea lui Gavrilita a fost suspendat!!!

Ședința CC pe această temă va avea loc pe 23 februarie. Atunci va fi clar dacă Moldova poate deveni brusc prezidențială dintr-o republică parlamentară printr-o singură decizie a Curții Constituționale” Atunci va fi clar dacă Moldova se poate transforma dintr-o republică parlamentară într-un stat prezidențial doar în baza deciziei CC. În cazul în care CC își va revizui deciziile din 2015 și 2020, președintele țării va obține posibilitatea de a bloca activitatea oricărui Parlament, de a-l dizolva și de a provoca alegeri anticipate de atâtea ori, de câte ori va decide că este necesar, ori, până când în Legislativ va fi creată o majoritate formată din membrii de partid sau aliații șefului statului.

Un precedent foarte periculos”, este declarația PSRM.

Deputații socialiști au depus vineri, 12 februarie, o sesizare la CC prin care au cerut să fie verificată constituționalitatea decretului Maiei Sandu, care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministră.

Curtea Constituțională a respins marți, 16 februarie, cererea de suspendare a acțiunii decretului președinte Maia Sandu privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru.

Sursa