Partidul Democrat din Moldova (PDM) cere demisia Secretarului General al Guvernului, Liliana Iaconi. Formațiunea susține că mandatul acesteia ar fi fost prelungit cu încălcări, or un guvern demisionar nu poate să numească sau să elibereze din funcții.

Într-o scrisoare a liderului PDM, Pavel Filip, adresată premierului interimar, Aureliu Ciocoi, acesta insistă pe anularea deciziei din 20 ianuarie, prin care mandatul Secretarului General al Guvernului a fost prelungit pentru încă două luni, până în martie 2021.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Pavel Filip îi cere premierului să se expună asupra unor neclarități și să ia atitudine.

”1. La sfârșitul anului trecut Executivul a aprobat demisia Secretarului General al Guvernului. Liliana Iaconi urma să plece din Guvern la 1 februarie.

  1. Acum câteva zile, Cabinetul de Miniștri, aflat în demisie, și-a schimbat decizia și i-a permis dnei Iaconi să activeze în Guvern până la sfârșitul lui martie. Astfel, ia naștere o nouă relație de muncă între dna Iaconi și Guvern, prin prelungirea ”mandatului” acesteia cu încă 2 luni, după deja agreata demisie, care urma să fie la 1 februarie. Asta deși, potrivit legii, ”Guvernul a cărui mandat a încetat nu este în drept să numească, să propună pentru numire sau să elibereze din funcții de demnitate publică”.
  2. Decizia Executivului vine în contextul în care în ultima perioadă avem tot mai multe cazuri de presiuni și intimidări politice din partea reprezentanților Guvernului în teritoriu, subordonați direct Secretarului General al Guvernului. Considerăm lipsa de reacție a dnei Iaconi drept o abordare cel puțin părtinitoare politic, dacă nu chiar drept stimulare a persecuțiilor politice.
  3. Solicităm anularea deciziei prin care mandatul SG al Guvernului a fost prelungit pentru încă 2 luni. Credem că este corect ca dna Secretar să părăsească Guvernul la 1 februarie, așa cum a stabilit guvernul plenipotențiar”, se menționează în scrisoarea lui Pavel Filip.
DOC | Liderul PDM, Pavel Filip, i-a adresat o scrisoare premierului interimar, Aureliu Coicoi, în care cere demisia Secretarului General al Guvernului, Liliana Iaconi

Sursa